Zij-instroomtraject leraar basisonderwijs

Altijd al juf of meester willen worden? Onze besturen bieden verschillende leerwerktrajecten (ook wel zij instroom genoemd) in deeltijd op de pabo’s Thomas More, Inholland en Hogeschool Rotterdam.

De meest actuele brochure over onze leerwerktrajecten vind je hier

Op Voorne Putten starten alle zij instromers in augustus (begin van het schooljaar). Er is gelukkig elk jaar weer veel animo voor deze leer-werktrajecten. De zij instroomgroep voor augustus 2024 is bekend.

Op dit moment werven en selecteren wij daarom voor de (zij) instroom van augustus 2025. De selectieprocedure is zorgvuldig en gedegen. We nemen er ruim de tijd voor. De selectieronden vinden plaats in september tot en met januari.

Op donderdag 12 september 2024 is er een informatieavond in Abbenbroek van 19.00 tot 20.30 waarin we geïnteresseerden onze trajecten toelichten. Ook is er dan ruimte voor vragen. Je kunt je aanmelden via info@vprpool.nl

Als zij-instromer combineer je werk en een pabo-opleiding, zodat je direct leert op de werkplek. Wil je graag meer informatie en inspiratie? Bekijk dan ook de landelijke website Werken in het onderwijs. De baan van het leven.

Neem ook eens een kijkje op www.noa-online.net. Daar kun je een test doen om te zien of je het nu al in je hebt.

 Al eens gedacht aan het basisonderwijs?

Lijkt het jou leuk om met kinderen te werken en een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling, maar heb je geen pabo-opleiding? Misschien is een leerwerktraject (omscholingstraject) tot leraar in het basisonderwijs iets voor jou!

Is leerkracht worden iets voor jou?

Leraar op een basisschool word je niet zomaar. Allereerst is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van kinderen en ervoor openstaat om hieraan bij te dragen. Dat vraagt geduld, creativiteit, leiderschap en een grote algemene kennis. Je moet goed contact kunnen maken met kinderen, hen in beweging kunnen krijgen om te leren en te ontdekken en organisatorische vaardigheden hebben. Ook moet je als persoon stevig in je schoenen staan.

Als je leerkracht van een groep bent, vergt dat een behoorlijke voorbereiding en flexibiliteit. Je moet bijvoorbeeld snel iets kunnen regelen als zaken anders lopen dan verwacht. Ook moet je in staat zijn om een veilige leeromgeving te creëren. En goed kunnen samenwerken met anderen, want lesgeven doe je niet alleen.

De voorwaarden

Heb jij een havo-, vwo-, mbo4-, hbo- of wo diploma op zak en heb je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven gestaan op een pabo-opleiding? Dan kun je in aanmerking komen voor één van onze leerwerktrajecten, wij bieden er 3!

Drie leerwerk trajecten leraar basisonderwijs op Voorne-Putten

1 – Verkorte 2-jarige zij-instroom in beroep (ZIB) voor hbo/wo-opgeleiden.
Na een geschiktheidsonderzoek krijg je een geschiktheidsverklaring. Het behalen van een rekentoets (Wiscat) is een vereiste.

2 – Verkorte deeltijd pabo-opleiding voor hbo/wo opgeleiden
De gemiddelde duur van deze opleiding is 2 tot 3 jaar. Na het voldoen aan een aantal eisen kan door de pabo een geschiktheidsverklaring worden afgegeven. Het behalen van een rekentoets (Wiscat) is een vereiste.

3- Flexibele of duale deeltijd pabo-opleiding (voor mbo4-/havo-/vwo-opgeleiden)
Deze opleiding duurt gemiddeld 3 tot 4  jaar en is bedoeld voor mensen met een andere achtergrond dan hbo/wo. Om toegelaten te worden, moet je eerst slagen voor de toelatingstoetsen.

Uit welke onderdelen bestaat het zij-instroomtraject?

Een leerwerk traject bestaat uit verschillende onderdelen: een theoretisch vakinhoudelijk gedeelte, de praktijkervaring en de onderzoekslijn

Bij alle trajecten moet je relatief veel leerstof in korte tijd onder de knie krijgen en ga je leren hoe je deze kennis in de praktijk moet toepassen. Om te ervaren hoe het nu echt is om voor de groep te staan, ga je samen met een praktijkbegeleider (een ervaren leerkracht) twee dagen samen lesgeven aan je eigen groep. Daar leer je kennis over te dragen aan de leerlingen, orde houden en te improviseren bij onverwachte situaties. En natuurlijk leer je om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling.
Dit praktijkgedeelte kun je zien als een leerwerkplek waarbij je extra coaching krijgt van een bovenschoolse leerkrachtbegeleider. Bij deze leerkrachtbegeleider kun je met al je vragen terecht.

Naast vakinhoudelijke kennis en de praktijk bestaat de deeltijdopleiding uit een onderzoekslijn. Dit betekent dat je je opleiding beëindigt met een door jou gekozen afstudeeronderzoek naar een interessant onderwijsvraagstuk. Als zij-instromer word je intensief begeleid en gecoacht door een praktijkbegeleider op de school.

Het is belangrijk dat je voldoende tijd kunt vrijmaken om te studeren. Je staat 2 dagen voor de klas en daarnaast studeer je. Het blijkt dat onze cursisten naast het werk circa 20-25 uur per week dienen te besteden aan hun studie.
De combinatie studie, werken en thuis situatie maakt het traject zeer intensief.
Indien je deze zaken allemaal goed hebt afgewogen en je bent nog steeds geïnteresseerd, dan ontvangen wij graag jouw motivatiebrief en cv, zodat we een afspraak kunnen maken, om te ontdekken of het traject voor jou haalbaar is.

De leerwerktrajecten starten in augustus. De selectieronden vinden in principe plaats van september tot en met januari.

Wil je de uitdaging aangaan om te onderzoeken of één van onze leerwerktrajecten om leraar te worden iets kan zijn voor jou?

Stuur dan je motivatiebrief en je cv naar p.bolland@vprpool.nl.

Voorbereiden op de toelatingstoetsen kan hier StudioPabo | VO-next