Zij-instroomtraject

Al eens gedacht aan het basisonderwijs?

Lijkt het jou leuk om met kinderen te werken en een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling, maar heb je geen pabo-opleiding? Misschien is een omscholingstraject tot leerkracht in het basisonderwijs iets voor jou!

Is leerkracht worden iets voor jou?

Leerkracht op een basisschool word je niet zomaar. Allereerst is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van kinderen en ervoor openstaat om hieraan bij te dragen. Dat vraagt geduld, creativiteit, leiderschap en een grote algemene kennis. Je moet goed contact kunnen maken met kinderen, hen in beweging kunnen krijgen om te leren en te ontdekken en organisatorische vaardigheden hebben. Ook moet je als persoon stevig in je schoenen staan.

Als je leerkracht van een groep bent, vergt dat een behoorlijke voorbereiding en flexibiliteit. Je moet bijvoorbeeld snel iets kunnen regelen als zaken anders lopen dan verwacht. Ook moet je in staat zijn om een veilige leeromgeving te creëren. En goed kunnen samenwerken met anderen, want lesgeven doe je niet alleen.

De voorwaarden voor zij-instroomtraject

Heb jij een vwo-, mbo-, hbo- of wo diploma op zak en heb je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven gestaan op een pabo-opleiding? Dan kom je in aanmerking voor ons zij-instroomtraject.

Drie trajecten voor zij-instromer op Voorne-Putten
Kies je ervoor om je om te laten scholen tot leerkracht in het basisonderwijs in de regio Voorne- Putten en Rozenburg, dan zijn er 3 trajecten om in deeltijd je pabo-diploma te behalen.

1 – Verkorte 2-jarige zij-instroomopleiding (voor hbo/wo-opgeleiden). 
Na een geschiktheidsonderzoek krijg je een geschiktheidsverklaring.

2 – Verkorte deeltijd pabo-opleiding (voor hbo/wo opgeleiden) 
De gemiddelde duur van deze opleiding is 2 tot 3 jaar. Na het voldoen aan een aantal eisen kan door de pabo een geschiktheidsverklaring worden afgegeven. Je mag gedurende de opleiding niet zelfstandig voor de groep staan.

3- Flexibele of duale deeltijd pabo-opleiding (voor mbo-/havo-/vwo-opgeleiden)
Deze opleiding duurt gemiddeld 3 tot 4  jaar en is bedoeld voor mensen met een andere achtergrond dan hbo/wo. Om toegelaten te worden, moet je eerst slagen voor de toelatingstoetsen.

Uit welke onderdelen bestaat het zij-instroomtraject?

Een zij-instroomtraject bestaat uit verschillende onderdelen: een theoretisch vakinhoudelijk gedeelte, de praktijkervaring en de onderzoekslijn

Bij alle trajecten moet je relatief veel leerstof in korte tijd onder de knie krijgen. En ga je leren hoe je deze kennis in de praktijk moet toepassen. Om te ervaren hoe het nu echt is om voor de groep te staan, ga je samen met een praktijkbegeleider (een ervaren leerkracht) twee dagen samen lesgeven aan je eigen groep. Daar leer je kennis over te dragen aan de leerlingen, orde houden, improviseren bij onverwachte situaties. En natuurlijk leer je om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling.
Dit praktijkgedeelte kun je zien als een leerwerkplek waarbij je extra coaching krijgt van een bovenschoolse leerkrachtbegeleider. Bij deze leerkrachtbegeleider kun je met al je vragen terecht.

Naast vakinhoudelijke kennis en de praktijk bestaat de deeltijdopleiding uit een onderzoekslijn. Dit betekent dat je je opleiding beëindigt met een door jou gekozen afstudeeronderzoek naar een interessant onderwijsvraagstuk. Als zij-instromer word je intensief begeleid en gecoacht door een praktijkbegeleider op de school, waarbij je het eerste half jaar een-op-een wordt begeleid.

Wil je de uitdaging aangaan om leraar te worden?

Stuur dan je gegevens naar p.bolland@vprpool.nl. Of vul het aanmeldformulier in.