Als invalleerkracht vervang je langdurig een leerkracht op een van onze scholen op Voorne-Putten en Rozenburg. Dit kan zijn als een collega langdurig ziek is of bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof gaat. Het is een fijne manier om je te oriënteren op de diverse soorten scholen, groepen als ook vormen van onderwijs. Zo ook Mariska Kwetsie. Zij werkt sinds drie jaar als invalleerkracht voor de VPR Pool.

Ontdekkingstocht in basisonderwijs
“Ik werk momenteel bij CNS De Nieuwe Weg in Oostvoorne. Ik vind het heerlijk om voor verschillende scholen te kunnen werken. Het is een soort van ontdekkingstocht voor mij. Op deze manier maak ik kennis met verschillende scholen en ook de verschillende soorten van onderwijs. Overal wordt op een andere manier lesgegeven. Elke school heeft wel dezelfde opdracht vanuit hun schoolbestuur meegekregen, maar elke school geeft daar op een andere manier vorm aan. En dat maakt het zo interessant’, vertelt Mariska.

Horizon verbreden
Mariska Kwetsie is een ervaren leerkracht die al ruim 20 jaar met veel enthousiasme in het basisonderwijs werkt. Zij heeft het grootste gedeelte daarvan op een basisschool in Rotterdam gewerkt. In die tijd woonde zij in Schiedam, maar in 2004 is zij met haar gezin naar Hellevoetsluis verhuisd. “We kunnen het ons nu niet voorstellen, maar in die tijd was er hier op Voorne-Putten geen vaste baan als leerkracht te vinden. Ik heb toen jaren op en neer gereisd, maar de files gingen mij steeds meer tegen staan. Daarnaast heb ik twee kinderen en op het moment dat zij naar school gingen, werd het me teveel. Het was duidelijk tijd om de overstap te gaan maken en mijn horizon te verbreden.” Via de school van haar kinderen kwam zij in contact met de VPR Pool en zo geschiedde.

Begeleiding en jezelf blijven ontwikkelen
De afgelopen jaren heeft Mariska, voor de VPR Pool, ook bij basisscholen De Duif en De Hoeksteen gewerkt. Telkens een jaar per school. “Ik weet meestal niet van te voren hoe lang ik ergens zit. Dit kan een aantal maanden zijn, maar ook een jaar. Wel vind ik het na een schooljaar tijd om te switchen en mijn ontdekkingstocht op een andere school voort te zetten. Ik wil steeds weer nieuwe inzichten opdoen en mijn horizon verbreden.” Bij de CNS heeft Mariska een duobaan met pooler Tineke en geeft zij twee dagen les aan groep 7.

Daarnaast geeft zij op de dinsdag ICT-lessen aan leerlingen en vervangt zij collega’s tijdens hun pauze. “Als invalleerkracht moet je stevig in je schoenen staan. Je kent de leerlingen en je nieuwe collega’s niet. En telkens opnieuw moet je de manier van lesgeven je eigen maken. Dit vind ik een mooie uitdaging. Natuurlijk krijg je vanuit de VPR Pool steun van een leerkrachtbegeleider in de vorm van coaching. En een bijkomstig voordeel is dat je jezelf verder kunt ontwikkelen via de VPR Academie”, vertelt zij.

Open houding en snel schakelen
Mariska is een gedreven en vrolijke persoonlijkheid. Ze heeft een open houding en is direct op een prettige manier. “Dit laatste is zeker belangrijk voor de kinderen, maar ook richting de ouders. Door mijn open houding kan ik snel met mijn leerlingen en hun ouders schakelen. Op deze manier kan ik goed inspelen op de talenten van kinderen en dit op positieve wijze verder uitbouwen.” De afgelopen jaren heeft Mariska veel gewerkt volgens de technieken van ‘Teach like a Champion’, een methode waarbij het niet alleen gaat om prestaties, maar ook het werken aan karakter en een sterke klascultuur. “Op spelende wijze pas ik deze technieken in de klas toe en de kinderen vinden het leuk om op deze manier te leren en te bewegen. Ik ben echt gecharmeerd van deze methode en geloof heilig in de positieve resultaten die dit met zich meebrengt. Mijn ambitie is dan ook om hier ooit trainingen in te gaan geven”, sluit zij het interview enthousiast af.