“Mijn grote passie is werken met kinderen. Met een flinke dosis wilskracht, doorzettingsvermogen en hard werken ben ik een eind gekomen. Ik ben dan ook trots op wat ik heb bereikt.”

VPR pooler Shanda Brown heeft hard moeten werken om te komen waar ze nu staat. Geboren en getogen op het eiland Sint Maarten trok ze na het behalen van haar mavo diploma de stoute schoenen aan en vertrok naar het vaste land. Zeker 10 jaar woonde ze in Groningen waar ze na het mbo de pabo-opleiding volgde en heeft afgerond. Ervaring deed ze op bij verschillende scholen in het basisonderwijs, maar in de loop van de jaren werd de heimwee naar haar geboorteland groter en besloot ze haar leven daar verder op te willen bouwen.

Passie, dansen en werken met kinderen

Een grote passie van Shanda is dansen. Niet heel vreemd voor een Antilliaanse waar ritmegevoel en souplesse over het algemeen een natuurlijk gegeven is. Op St. Maarten stroomde het bloed waar het niet kruipen kon en heeft ze in deeltijd danslessen gegeven. “Mijn droom was van mijn hobby mijn werk maken. Ik werkte op een basisschool waar ik ook dansles gaf. Mijn laatste jaar mocht ik volledig dansles geven; ik heb dit met heel veel plezier gedaan. En heel fijn, mijn bevoegdheid als geregistreerd leerkracht bleef staan. In deze tijd dat ze weer op St. Maarten woont, ontmoet zij haar huidige partner, werkzaam voor de Marechaussee op de Antillen. Na verloop van tijd keert hij voor zijn werk terug en wederom moet ze een moeilijke beslissing nemen. Ze kiest voor de liefde en gaat met hem mee naar Nederland.

Kinderen zien groeien

Via de VPR Pool, het talentenplatform voor (inval)leerkrachten in de regio Voorne-Putten en Rozenburg, is Shanda bij basisschool Op Dreef in Spijkenisse als invalleerkracht van groep 4 gestart. “Ik verving voor 2 dagen per week een collega die met zwangerschapsverlof ging. Voor het nieuwe schooljaar werd mij gevraagd of ik fulltime groep 6 voor mijn rekening wilde nemen. Ik vond dit enorm spannend, maar ben de uitdaging aangegaan. En daar heb ik achteraf geen spijt van, het is zo’n leuke groep met kinderen.” Ik hou van kinderen en kan er enorm van genieten als ik ze zie groeien. Niet alleen op intellectueel niveau maar ook als persoon; daar doe ik het voor”, vertelt Shanda.

Gehoord en gezien voelen

Basisschool Op Dreef, gevestigd in de wijk De Akkers, is een Vreedzame school. Een school waar kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin ze leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar. “Elke ochtend starten wij in de groep met een gesprek waarin de kinderen aangeven hoe zij zich voelen. Ik probeer ze te leren om hun gevoelens te uiten, maar vooral ook hoe hiermee om te gaan. Dit vind ik essentieel om kinderen mee te geven. De lessen zijn echt een verrijking, zowel voor het kind als voor mijzelf. Door de dagelijkse gesprekken met de kinderen leer ik ze beter kennen, waardoor je een vertrouwensband schept.”

Goede begeleiding en coaching

Shanda is een sterke vrouw die met haar wilskracht en doorzettingsvermogen veel heeft bereikt. “Ik ben hier ook echt trots op. Toen ik bij de VPR Pool kwam heeft begeleidster Jacqueline de Jong mij enorm goed op weg geholpen door een goede begeleiding en coaching. Ik ben haar hier enorm dankbaar voor.” Al haar tijd en energie stopt Shanda in haar werk op school. “Ondanks dat ik een strenge juf ben, voelen de kinderen zich bij mij op hun gemak. Je merkt dat ze mij in vertrouwen nemen en soms met hun verhalen komen. Dat doet iets met mij.” Naast een flinke dosis power barst Shanda ook van de energie. In haar vrije tijd geeft zij dansles aan kinderen, als ook Zumba lessen. “Ik vind dansen heerlijk ontspannend en zal ook nooit meer zonder kunnen. Misschien dat mijn droom ooit werkelijkheid wordt, lesgeven op school en in dans”, sluit zij het interview af.