Zij-instroom traject

Zij-instroom traject: omscholing tot leerkracht in het basisonderwijs

Leerkracht zijn is niet een baan voor iedereen. De basis is natuurlijk dat je geïnteresseerd bent om kinderen dingen te willen leren. Dat vraagt geduld, creativiteit, leiderschap en grote algemene kennis. Je moet contact kunnen maken met kinderen, hen in actie en beweging kunnen krijgen en organisatorische vaardigheden hebben. Als je een klas runt, vergt dat een behoorlijke voorbereiding en moet je snel iets kunnen regelen als zaken anders lopen dan verwacht. Je bent in staat om een veilige leeromgeving te creëren. Ook kun je goed met anderen samenwerken, want lesgeven doe je niet alleen.

Danielle Kabbedijk, leerkracht cbs De Bron, Spijkenisse (door Walt Wonder Schmidt, Inholland)

 

Als je kiest voor omscholing tot leerkracht in het basisonderwijs in de regio Voorne Putten Rozenburg, dan zijn er 3 trajecten om in deeltijd je pabo diploma te behalen. 

  1. Verkorte 2-jarige zij-instroom opleiding (voor hbo/wo-opgeleiden)
  2. Verkorte deeltijd pabo opleiding (voor hbo/wo opgeleiden)
  3. Flexibele of duale deeltijd pabo opleiding (voor havo/vwo/mbo opgeleiden)

Opleiding in het kort
Als toekomstig leerkracht in het basisonderwijs ben je thuis in elk vak. Je werkt daarom niet alleen aan een brede kennisontwikkeling. Je leert ook de theorie te vertalen naar ijzersterke lessen. Bijzonder aan de deeltijd trajecten is dat je verschillende vakken geïntegreerd tot je neemt en verwerkt in grootschalige eindopdrachten. Je moet relatief veel leerstof in korte tijd onder de knie krijgen en in de praktijk toepassen.

Praktijk
In de klas gaat het natuurlijk om kennisoverdracht. Daarnaast leer je orde houden, improviseren bij onverwachte situaties en elk type kind stimuleren in zijn ontwikkeling. Daar moet je een standvastige persoonlijkheid voor zijn. Je leert natuurlijk veel in de praktijk. Een praktijkbegeleider van je praktijkschool is jouw steunpilaar.

Onderzoek
Naast vakinhoud en de praktijk bestaat de deeltijdopleiding uit een onderzoekslijn. Je beëindigt je opleiding met een afstudeeronderzoek naar een interessant onderwijsvraagstuk.

Meer informatie
Wil je weten over de zij-instroom trajecten voor omscholing als leerkracht in het basisonderwijs in de regio Voorne Putten Rozenburg? Download dan hier de uitgebreide informatie: Kernprofiel deeltijd pabo.

Indien je interesse hebt in een van de trajecten, stuur dan je motivatiebrief (waarin je aangeeft waarom je in het primair onderwijs wilt werken en waarom jij denkt dat jij er geschikt voor bent) en c.v. naar Peter Bolland, kwartiermaker VPR Pool, via peterbolland@vprpool.nl.

BLIJF OP DE HOOGTE VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA