Op woensdagmiddag 13 maart 2019 waren wij uitgenodigd door de 4e-jaars pabo-studenten van het Rotterdamse InHolland. Als startende leerkrachten van de toekomst zijn zij volop bezig met de voorbereiding van hun veelbelovende onderwijsloopbaan. ‘Wat ga ik tegenkomen in de praktijk ? Hoe kan ik de start van het schooljaar zo goed mogelijk vorm geven?’.  

Jacqueline de Jong is sinds 2015 leerkrachtbegeleider. Ze licht toe op welke manier de VPR Pool startende leerkrachten begeleidt. Geen standaard traject. Maar maatwerk en een op de persoon afgestemd coaching traject. Ze vertelt vol passie en enthousiasme over haar ervaringen. Ze bespreekt onderwerpen als groepsvorming, het hebben van een sparringpartner (een vast maatje in de school), het omgaan met afwijkend gedrag bij kinderen maar ook bij ouders en prestatiedruk. Het komt allemaal aan bod.

Anoek Monster is tweedejaars startende leerkracht en staat haar bij. Zij vertelt hoe ze haar eerste jaar heeft ervaren. Over hoe de start eruit zag en waar je zelf iets aan kan doen. Ze geeft een mooi kijkje in de keuken en vertelt inspirerende verhalen over leerlingen, ouders, collega’s en haar werkplezier.

De presentatie wordt afgesloten met een mooi compliment: ‘Je zou hier een boek over moeten schrijven!’. Uiteraard wensen wij alle 4e-jaars studenten van InHolland en andere pabo’s heel veel succes en werkplezier toe in het onderwijs!

 

Namens team VPR Pool
Jacqueline de Jong, Leerkrachtbegeleider
Anoek Monster, tweedejaars startende leerkracht

 

Foto: Jacqueline de Jong geeft presentatie